Nieuws over de nieuwe konijnenziekte VHD 2 of RHD 2

 

Er komen in Nederland 3 voor konijnen gevaarlijke virusziektes voor: Myxomatose, RHD1 of VHD1 en daar is nu RHD2 of VHD2 bijgekomen.

Het algemeen gebruikte vaccin Nobivac® Myx-RHD1 voorkomt de ziektes Myxomatose en RHD1 met een vaccinatie 1x per jaar. Deze vaccinatie (Nobivac Myxo-RHD) moet sowieso worden geven om je konijn te beschermen. Maar dit vaccin beschermt niet tegen de 'nieuwe' variant van het RHD virus (type 2 variant genoemd)

De producent van het reguliere Nobivac Myxo-RHD heeft aangegeven dat vanuit hun expertiseteam gekeken is naar potentiële risico's van het combineren van vaccinatie en dat zij op basis van de huidig beschikbare informatie geen problemen verwachten zijn bij dubbele enting zolang beide vaccins op twee verschillende lokaties gegeven.

Goede hygiëne maatregelen en contact met vooral wilde konijnen voorkomen (zowel direct contact als indirect contact bijvoorbeeld via plukken van planten waar wilde konijnen bij kunnen komen) is een belangrijke manier om besmetting te voorkomen. Zie voor een uitgebreid advies en extra informatie de website van de UKG:

http://www.diergeneeskunde.nl/nieuws/2015/12/08/sterfte-onder-konijnen-door-vhd/

 

Wanneer zijn de vaccins beschikbaar?

Er worden vanuit het buitenland (Spanje en Frankrijk) vaccins tegen RHD2 geïmporteerd. Er zijn of komen verschillende soorten vaccins beschikbaar voor RHD2 bij konijnen.
De verschillen tussen die vaccins zitten onder andere in de verpakkingsgrote. (1, 10, 40, 50 of 100 doses per flesje). Na aanprikken is het vaccin slechts enkele uren houdbaar.
De voorkeur gaat uit naar een vaccin verpakt per 1 doses. Het is niet verstandig om veel konijnen op een plaats te verzamelen vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Vandaar dat we ook geen vaccinatie acties organiseren.
Vaccins geven namelijk pas na enkele dagen na toediening bescherming.

Welke vaccins zijn er of komen beschikbaar:

Filavac®: uit Frankrijk
Per flacon 1 vaccinatie. Hoeft niet na 6 weken te worden herhaald, een eenmalige injectie geeft afdoende bescherming. Je hoeft niet te boosteren.
Vaccinatie kan dan veilig bij individuele dier in de praktijk.
Het is waarschijnlijk pas eind januari-begin februari beschikbaar.
(De bescherming houdt een jaar aan bij huiskonijnen, voor konijnen met een hoger risico (buitenkonijnen, opvang, grotere groepen dieren etc) wordt 2x per jaar vaccineren geadviseerd).

Cunipravac® variant specifiek de variant. Alleen die werkt tegen type2: uit Spanje
Bevat 10 of 40 doses per flacon. Is momenteel slecht verkrijgbaar maar vanaf half januari waarschijnlijk volop verkrijgbaar. Moet na 6 weken worden worden geboosterd. Na aanbreken van de flacon maar enkele uren houdbaar. Met name geschikt voor grotere groepen konijnen (opvang, kinderboerderij etc). Vaccinatie is het veiligste ter plaatse om geen besmetting in de praktijk tussen groepen konijnen te veroorzaken.

Novarvilap®: uit Spanje
Bevat 50 doses of 100 doses per flacon. Is reeds beschikbaar. Moet na 6 weken worden geboosterd.  Na aanbreken maar enkele uren houdbaar. Voor (grote) fokkers, opvangen etc en voor de commerciële houderij wordt dit vaccin gebruikt.

ZODRA ER EEN VACCIN BESCHIKBAAR KOMT, DAN MAKEN WIJ DIT KENBAAR.

 

 

                                                                                                                                                                     

 

 

 

Voeding

01-02-2013

Een goede voeding staat aan de basis van de gezondheid van uw dier.

Lees verder

Chip en registreer je dier.

Chippen en registreren van pups verplicht!

Lees verder