Brexit

Reist u met uw hond van of naar het Verenigd-Koninkrijk, let dan op de gewijzigde eisen.

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/brexit/particulieren/uw-huisdier-meenemen-vanuit-het-verenigd-koninkrijk

 

Veranderingen chippen en registreren honden

 

Bent u eigenaar van een of meerdere teven en heeft u binnenkort fokplannen?

Dan krijgt u te maken met nieuwe regels m.b.t. registratie en identificatie.

https://www.rvo.nl/actueel/videos/de-nieuwe-registratieregels-voor-honden

STRIJD TEGEN MALAFIDE HONDENHANDEL

Om de malafide hondenhandel tegen te gaan, komt er een uitgebreider registratiesysteem. De nieuwe regels voor Identificatie en Registratie (I&R) voor honden zorgen voor een betere controle op deze hondenhandel, door het registreren van alle personen die betrokken zijn bij de fok/aanschaf van een hond. Het is hierdoor gelijk duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond een chip en paspoort kreeg. Alleen geregistreerde fokkers kunnen hun pups laten chippen en krijgen een EU-paspoort voor de pups.

Iedere eigenaar waarvan een teef pups krijgt, ook al is het maar voor één keertje, moet zich per 1 november 2021 geregistreerd hebben en in het bezit zijn van een UBN-nummer. Ook wel Uniek Bedrijfs Nummer of Uniek Baasjes Nummer genoemd. Doet hij of zij dit niet, dan kunnen de pups niet gechipt worden en mogen er ook geen EU-paspoorten afgegeven worden.

Vanaf die datum is het verplicht dat elke hond (dus ook volwassen) bij verkoop of overdracht naar een nieuwe eigenaar gechipt, geregistreerd en voorzien is van een EU-paspoort. De chip én het paspoort worden geregistreerd op het UBN van de fokker.

Wanneer u een hond uit het buitenland haalt, dient u ook een UBN-nummer te hebben, ook al bent u dan niet de fokker. Op dat moment bent u namelijk de importeur. U dient de hond dan binnen twee weken door een dierenarts aan te laten melden bij een van de portalen. Heeft deze hond geen EU-paspoort dan moet ook deze door de dierenarts worden verstrekt.

KOOP GEEN HOND ZONDER CHIP!

Het is volgens de wet verboden om een hond zonder chip en registratie te kopen. Per 1 november 2021 moet u er ook op letten dat de hond een paspoort heeft. Verkopers die honden verkopen zonder paspoort, chip en registratie houden zich niet aan de wet.

Voor meer informatie:

https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden

 

 

 

Voeding

Een goede voeding staat aan de basis van de gezondheid van uw dier.

Lees verder